Paletni viličar olajša transportna opravila doma in v podjetju

Published by Ekipa LabFill on

Transport večjih elementov predstavlja izziv tako v domačem kot industrijskem okolju. Prepričani smo, da ste se že znašli v situaciji, ko ste imeli pred sabo večkilogramski tovor, ki ste ga morali premestiti med različnimi točkami vašega objekta. Do neke mere si lahko enostavno pomagamo z rokami in silo mišic, na eni točki pa je lahko teža transportne mase enostavno prevelika – vaše telo dela ne zmore opraviti brez posledic na vaše zdravje ali zdravje zaposlenih. Takrat je potrebno poiskati novo rešitev, ki jo lahko povsem enostavno zagotovi paletni viličar.

paletni viličar

Kaj so paletni viličarji?

Paletni viličarji so posebne naprave, ki jih v domačem okolju pogosto imenujemo, kar »rudl«. Gre za  na videz enostavne pripomočke s kolesi, ki so namenjeni dvigovanju in transportu palet, na katerih običajno skladiščimo različne proizvode. Uporabljamo ga na način, da vilice paletnega viličarja postavimo pod paleto, čemur sledita dvig in transport palete.

V osnovi ločimo ročne in električne paletne viličarje. Kot nam že samo ime pove, ročni za svoje delovanje ne potrebujejo motorja, ki je obvezni sestavni del električnih paletnih viličarjev. Prav motor je tisti, ki dodatno olajša delo tistega, ki viličar upravlja. Prav tako električni viličarji običajno omogočajo večjo nosilnost palet, ki jih želimo prenašati z enega mesta na drugo.

Zakaj je paletni viličar smiselna naložba?

V vsakem okolju se v določenem trenutku znajdemo pred zagato transporta večjih in težjih paketov, ki jih moramo premestiti do želene točke. Takih trenutkov je seveda bistveno več v industrijskih okoljih, kjer lahko prenašanje palet s proizvodi pomembno vpliva tudi na zdravje zaposlenih. Ker je delodajalec po zakonu dolžan poskrbeti za varno okolje in zdravje zaposlenih, predstavlja investicija v paletne viličarje enostavno rešitev, od katere tako delodajalec kot zaposleni odneseta največ – zdravje in zadovoljstvo obeh. Olajšanje delovnega procesa torej zmanjša obremenjenost zaposlenega, prav tako pa zmanjša število dni bolniške odsotnosti.

Uporaba paletnih viličarjev pa ne vpliva samo na zdravje zaposlenih oziroma tistih, ki z viličarjem upravljajo. Njihova uporaba namreč pospeši delovni proces, saj lahko hitreje (in enostavneje) prenesete večje količine transportne mase. To lahko enostavno ponazorimo že s številkami – če je nosilnost viličarja do ene tone transportne mase, viličar paleto s tako maso iz točke A na točko B prenese v eni transportni poti. Predstavljajte pa si, koliko časa in opravljenih korakov, bi za tako maso potreboval zaposleni, ki bi se pri delu zanašal le na svoje mišice. Preveč, kajne?

Categories: Blog

en_GBEnglish (UK)
sl_SISlovenščina en_GBEnglish (UK)