Transportni trakovi so uporabni v različnih panogah

Published by Ekipa LabFill on

V industrijah, kjer je potrebno rokovanje z materiali, se za lažje prenašanje izdelkov uporabljajo transportni trakovi. Transportni ali tekoči trak lahko najdemo v industrijah, kot so gradbena, papirna, avtomobilska, lesna in živilska industrija, zagotovo pa je vsak pri blagajni v trgovini opazil transportni trak, kamor polagamo izdelke. Glede na uporabo transportnih trakov so ti izdelani iz različnih materialov in različnih dolžin, da so primerni za izdelek oz. material, ki se bo po transportnem traku prevažal.

Transportni trakovi so generalno izdelani iz dveh koles, na katera je vpet trak. Eno ali obe kolesi poganja motor, ki poskrbi, da se trak neprestano premika in tako premika izdelke. V nekaterih primerih so transportni trakovi med seboj povezani. To je lahko zato, ker je en trak prekratek ali pa omogočajo premikanje tovora iz ene višine v drugo. Transportne trakove lahko zasledimo v večini tovarn, saj je prevažanje izdelkov na tak način zelo olajšano za delavce, obenem pa se prihrani veliko časa.

Transportni trakovi se glede na tovor, ki ga bodo prevažali, močno razlikujejo. V prvi vrsti se razlikujejo glede na širino in dolžino ter v nekaterih primerih glede na naklon. Razlikujejo se tudi glede na material, iz katerega je izdelan trak. Najbolj osnoven transportni trak je izdelan iz gume, kjer je mogoče prevažati ogromno vrst izdelkov iz različnih materialov. Seveda so tu razlike v tem, kakšno težo izdelka lahko transportni trak prenese, saj trak, ki ga uporabljajo v papirni industriji, ne bo enak tistemu v kamnoseštvu. Poznamo tudi vrste transportnih trakov, ki so primerni za živilsko industrijo. Pri takih transportnih trakovih je njihova najpomembnejša lastnost ta, da imajo vsi deli transportnega traku potrebne certifikate, ki jim dovoljujejo delo z živili. Se pa transportni trakovi razlikujejo tudi po hitrosti. Čeprav imajo nekateri možnost izbire hitrosti transportnega traku, je za najboljšo učinkovitost treba upoštevati, kakšna hitrost traku je za izbrano delo najbolj primerna.

Categories: Blog

en_GBEnglish (UK)
sl_SISlovenščina en_GBEnglish (UK)