Conveyors

Conveyors

Za lažje prenašanje izdelkov v najrazličnejših obratih se pogosto uporabljajo transportni trakovi. Takšen trak pogovorno imenujemo tudi tekoči trak. Če ga niste videli nikjer drugje, ste ga zagotovo opazili v kakšni trgovini, kjer je nameščen pred blagajno. Sodobni transportni trakovi so seveda namenjeni veliko širši uporabi kot zgolj polaganju izdelkov, ki jih želite kupiti, nanj. Zato si poglejmo, kje vse se uporabljajo.

Ker je funkcija transportnih trakov prenos različnih izdelkov z ene točke na drugo, jih zelo pogosto uporabljajo v proizvodnji, na primer v živilski, avtomobilski, gradbeni industriji in seveda še marsikje. Se pa trakovi glede na to, v kateri dejavnosti jih uporabljamo, med seboj precej razlikujejo. Tako so vam na voljo transportni trakovi različnih dimenzij (višine, širine, dolžine) in materialov. V živilskopredelovalni industriji se uporabljajo precej drugačni kot v lesni ali kakšni drugi industriji, kjer morajo prenašati težji ter robustnejši tovor, zato se pred nakupom transportnega traku dobro prepričajte, kateri bi bil za vaše potrebe najboljši.

Naša ponudba

Tekoči trak je narejen iz nerjavečega jekla in se lahko namesti na katero koli proizvodno linijo (polnilno-zapiralno-etiketirno).

Kaj je dobro vedeti?

V naši ponudbi boste našli zares vsestranski transportni trak, saj vam omogoča namestitev na različne linije, hkrati pa je izdelan iz kakovostnih materialov in je zelo prikladnih dimenzij. Da boste vedeli, katere so tiste lastnosti, ki običajne transportne trakove spremenijo v vrhunske, pa smo vam pripravili nekaj poudarkov, ki jih velja upoštevati.

Ugotovili smo, da se tekoči trakovi med seboj lahko močno razlikujejo. Že od materiala samega traku je odvisno, kakšen oprijem bo transportni trak zagotavljal, kako bo odporen na obrabo in podobno. Poleg tega so transportni trakovi na voljo v različnih debelinah, širinah, dolžinah, pa seveda barvah … Od teh lastnosti je odvisno marsikaj, zato ob nakupu transportnega traku res toplo priporočamo dober premislek in posvet s strokovnjakom. Zelo pomembno namreč je, da izbrani transportni trak svojo nalogo dobro opravlja na najvišji mogoči ravni. In to kar najdlje.

Za kar najbolj učinkovito delovanje vsake proizvodnje linije je naravnost nujno, da transportni trak deluje hitro in zanesljivo. Pomembne lastnosti, na katere velja biti pozoren, so tudi karseda tiho delovanje traku, visoka odpornost na udarce in obrabo, v določenih pogojih tudi ognjevarnost. Tam, kjer je pomemben dober oprijem, morajo transportni trakovi zagotavljati prav to. Poleg tega je dobro, da se transportni trak preprosto in hitro namesti, da so stroški njegovega vzdrževanja nizki, da porabi čim manj energije, da ima dolgo življenjsko dobo in podobno.

Transportni trakovi so lahko izdelani iz različnih materialov, prav tako se med seboj razlikujejo prevleke samega traku. Med pogoste materiale spadajo PVC (polivinilklorid), ki je trpežen in prožen, poliuretan, ki ne sprošča škodljivih snovi in je odporen, poliester, poliolefin in še kaj. Izdelujejo pa tudi transportne trakove iz silikona, ki je zelo odporen, klobučevine ali pa mešanice določenih materialov. Izbira je torej res široka.

Trakove, ki so primerni za stik z živili, seveda najpogosteje uporabljajo v živilski industriji. Njihove lastnosti so namreč nekoliko drugačne od lastnosti običajnih trakov, saj morajo biti primerni za uporabo tudi pri ekstremno nizkih ali visokih temperaturah, odporni morajo biti na maščobe, ne smejo spuščati škodljivih snovi … Transportni trakovi, ki jih uporabljajo v živilski industriji, morajo izpolnjevati številne vnaprej določene standarde in stroga določila.

V kolikor ne najdete transportnega traku, ki bi zadostil vašim specifičnim potrebam, lahko spojite več transportnih trakov, nekatere pa lahko opremite tudi z vrvmi, vodili, nosilci in podobnimi dodatki, ki bodo zagotovili, da bo vaš proizvodni proces deloval še bolje in res brezhibno. Pomembno je, da transportni trakovi, ne glede na to, kje jih uporabljate, opravljajo svojo funkcijo kar najbolj optimalno, saj lahko z njihovo pomočjo celoten proces postane bolj učinkovit, hiter in zanesljiv. Izkoristite torej vse prednosti, ki jih prinašajo transportni trakovi, in jih prilagodite svojim željam.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kje vse se uporabljajo transportni trakovi?

Ne le v trgovinah, ampak v različnih industrijah, na primer v avtomobilski, gradbeni, papirni, lesni, v reciklaži in podobno. Transportni trak se morda uporablja pogosteje, kot bi si mislili, saj je odlična rešitev, kadar se pojavi potreba po prenosu določenega izdelka z ene točne na drugo.

Kakšno življenjsko dobo ima običajen transportni trak?

Življenjska doba transportnega traku se praviloma izteče, ko se sočasno obrabita tako zgornja plast traku (prevleka) kot jedro. A največkrat se premaz obrabi prej, kar pomeni, da je treba transportni trak zamenjati kljub nedotaknjenemu jedru. Seveda se lahko ta doba podaljša z rednim vzdrževanjem, načeloma pa lahko en transportni trak uporabljate več let, morda tudi deset in več. A z njim je treba ravnati skrbno ter previdno.

Kako so transportni trakovi sestavljeni?

Sami trakovi so izdelani iz več slojev določenega materiala, na primer tkanine, čemur sledi še ustrezna prevleka. Trak se potem namesti na ogrodje, ki je pogosto izdelano iz nerjavečega materiala, sam trak pa poganjata dva valja. Ne pozabimo, da se brez pogona (motor) trak ne bi mogel premikati.

Kje dobim kvaliteten transportni trak po dostopni ceni?

Kvaliteten transportni trak, izdelan iz nerjavečega jekla, ki ga lahko namestite na različne točke proizvodne linije, vam je na voljo pri nas. Obiščite Labfill.eu in se prepričajte, da vam nudimo kvalitetne izdelke po dostopnih cenah.

en_GBEnglish (UK)
sl_SISlovenščina en_GBEnglish (UK)